Reiki-hoito eli kosketushoito

Reikihoidossa voit valita oletko istuen tai haluatko olla makuuasennossa. Kosketus tehdään vaatteiden päältä ja pidän käsiäni samassa paikassa useamman minuutin. Hoidon jälkeen varataan aina pieni hetki, jotta voi purkaa mahdolliset esiin nousseet tuntemukset.

Tässä on yksi kokemus reikistä:

"En tiennyt hoidosta juuri mitään etukäteen, enkä myöskään selvitellyt hoitomuodon taustoja. Tiesin ainoastaan, että kyse on jonkunlaisesta energiahoidosta. Eija pyysi minut makaamaan hoitopöydälle ja kertoi, että koskettelee minua kevyesti joistain kohdista kehoa ja pitää käsiänsä lähellä kehoani joissain kohdissa.

Hoito oli mielenkiintoinen ja outokin kokemus. Sairastan itse vaikea migreeniä ja muita pään alueen kipusairauksia. Kun Eija toi kätensä lähelle poskiani, ohimoitani ja otsaa, tunsin merkillistä paineen tuntua. Tiesin, että Eijan kädet eivät kosketa minua, mutta kädet tuntuivat silti todella kuumilta ja päässäni tuntui hassua, ehkä jopa vähän epämiellyttävää painetta. Ihan kun joku olisi puristanut päätäni kasaan noista kohdista.

Muita merkillisiä tuntemuksia hoidon aikana oli se, kun Eija painoi kevyesti jalkapohjiani. Tämä laukaisi sellaisen hassun kipristelyn kallonpohjassa.

Hoito kesti n. 45 minuuttia, mutta aika meni todella nopeasti. Ihan kuin olisin ollut hoitopöydällä 10 minuuttia. Hoidon jälkeen puhuttiin vähän tuntemuksistani, mutta ei liikaa. Pidin siitä, että Eija ei missään vaiheessa lähtenyt tulkitsemaan tuntemuksiani tai olojani, vaan kertoi, että reiki on jokaiselle erilainen ja saa jokaisessa liikkeelle eri asioita. Eli minkäänlaista asioiden psykologisointia tai analysointia ei onneksi tapahtunut.

Olo hoidon jälkeen oli todella väsynyt ja höttöinen – lisäksi koko illan janotti kovin. Kävin hoidon jälkeen ruokakaupassa ja onnistuin hävittämään korvaläppäni sinne. Ja minä kun en koskaan kadota mitään. Lisäksi kävin illalla Ärrällä hakemassa saapuneen joulupaketin, ja tuolle matkalle unohdin ottaa hanskat mukaan. En tiedä, mitä hoito minulle teki. Jotain se selvästi kuitenkin teki ja sai kehon ja mielen hyvällä tavalla väsyneeksi."

Rentoutushoidossa on mahdollisuus käyttää kehoa emootioiden eli tunteiden tunnistamisessa ja purkamisessa. Esim. jos olet kovin stressaantunut, et välttämättä ajattele tai tiedosta tunnetilaasi ja vasta kosketus voi havahduttaa kehon tuntemuksista vaikkapa leuan alueella.

Lisäksi pelkästään kosketuksen tuoma tunne olemassa olosta ja omasta kehosta luovat tunteen, että on pidetty. Ihmisellä voi olla tarve saada sisäinen äänensä kuuluviin, mutta tässä hetkessä häntä ei kuulla tai kuunnella. Ympäristömme sosiaaliset tavat eivät ehkä anna mahdollisuutta tulla
kuulluksi.

Jokaisella on kuitenkin tarve olla pidetty sellaisena kokonaisuutena kuin on.

Jos kiinnostuit aiheesta, voit lukea lisää:
- Hanna Svennevig: Hyvän olon hoidot. Kosketukseen perustuvien hoitojen käyttö hyvinvoinnin ja
itseymmärryksen lisäämisen välineenä. (Akateeminen väitöskirja)

- Kerstin Uvnäs Moberg: Rauhoittava kosketus. Oksitosiinin parantava vaikutus kehossa.